Hi Anne,
ja, ich glaub wir meinen das Gleiche 
Was Wölfe und Fresstechnik angeht: Ich hab hier einen Artikel, der aber nix für schwache Nerven ist (inklusive meiner, das wusste ich nur noch nicht, als ich nach Relevantem suchte :| ) Hier der Teil, in dem es darum geht, was ich meinte:
“On kills made during the summer and fall, nearly the entire animal will be devoured - bones, hide, and all” Vucetich said. “During the winter and spring though, in areas with abundant prey, they usually will eat less of the carcasses, and in many cases they will only eat the prime parts. On rare occasions they will not feed on their kills at all.”
Wolves often kill more than they can eat at one time, but will return to devour the leftovers.
“Wolves tend to kill much more than they can eat during the winter,” he said. “In most cases though, they will keep coming back to a carcass until it is mostly consumed.[...]"
Vucetich = Dr. John Vucetich, "a Michigan Tech professor and wolf researcher who has studied wolves on Isle Royale and in the Upper Peninsula for years".
Hier ein Artikel des Northern Prairie Wildlife Research Center, der ein Beispiel liefert, da heißt es,
During 1997, at the end of 1 of the most severe winters on record, YNP wolves had a higher killing success rate, killed more prey, and consumed less of each carcass than in the mild winter of 1998.
Was das Warum angeht: Wer weiß? Darmschonung finde ich interessant, bisher war mir nur in den Sinn gekommen, dass es leichter und schneller ist, die weichen Teile zu fressen. So oder so verliert für mich dadurch die These, dass Ca und P jeden Tag ausgewogen sein sollten, an Bedeutung oder wie sage ich das jetzt richtig? egal, ich hoffe, man kann verstehen, was ich damit meine
Liebe Grüße
Kay